úterý 24. září 2013

Jak přilákat nové hráče k wargamingu?

Tento článek navazuje na předchozí text, který jsem poněkud provokativně nazval "Lze vůbec přilákat nové hráče k wargamingu?". A odpověď je samozřejmě ano...

Je pravda, že na Wargaming.cz přicházím do kontaktu s velkou hromadou lidí, kteří jsou buď nováčky ve hraní wargamingu (většinou některého z Warhammeru) nebo jsou jen fanoušky jeho univerza (ať už prostřednictvím knížek nebo her, každopádně k samotným modelů se nedostali). Z vlastního i jejich pohledu tak mám celkem přehled o tom, co jim v tom brání.

Velkou část těchto překážek jsem shrnul v již zmíněném předchozím příspěvku. Samozřejmě si nedělejme iluze, že jde o překážky všechny. Je jich mnohem víc. Ovšem teď se budeme zabývat spíš tím, jak tyto nové hráče nalákat...
  1. Nejzásadnější, ale z mého pohledu nejtěžší věc - hrát wargaming nesmí být bráno jako stigma. Člověk se prostě nesmí stydět před svými vrstevníky říct, že hraje s miniaturami. Jak to udělat není jednoduchá ani rychlá věc (a vydala by na samostatný článek nebo spíš jejich sérii). Dobrá zpráva je, že v podobné situaci byly (mezi dospělými) třeba i počítačové hry.
  2. Obchody s hrami/hry samostatně musí být k dostání v každém větším městě (klidně spojené s knihami se sci-fi a fantasy a deskovými/karetními hrami) a musí lákat ke vstupu. To bohužel znamená spíš klasické výlohy a ne oblíbené sklepní či jiné ukryté prostory (parádní pro stálé hráče, horší pro nováčka).
  3. Ke všem hrám, které chce u nás jejich distributor uchytit, by měly být základní jednoduchá pravidla k vyzkoušení a ke stažení.
  4. Musí být snadné najít spoluhráče - spoustě lidí brání v tom se do hry pustit to, že nemají s kým hrát. Často tak skončí s pár nakoupenými modely - i když přes ulici bydlí někdo, kdo je na tom podobně. Alespoň částečným řešením by mohl být nějaký základní registr wargamingových komunit a turnajů.
  5. Zkompletovat a nabarvit modely nesmí být viděno jako extrémně náročná činnost - to znamená tutoriály na webu i v prodejně a doplnění portfolia o hry, které už dodávají nabarvené modely (a případné přetažení ke klasickým miniaturách).
Tolik pětice bodů, které by mohly pomoct k rozšíření wargamingové komunity. Souhlasíte? Co dalšího byste doplnili? Je jasné, že spousta toho tady chybí...

5 komentářů:

  1. V zásadě se s tím souhlasit dá. Co ale dál?

    OdpovědětVymazat
  2. Jako souhlasim, ale kdyz pominu bod s vylohou tak o vsech ostatnich bodech by se dalo rici ze se vztahuji hlavne na hrace kteri uz si cestu k modelum nasli a ti uz vetsinou nejakou chvili vydrzi a zkousi hrat nebo rposte nemaji zajem. Nicmene to jak nalakat nove absolutne nezasvedcene hrace na to tady klic nevidim. Ono to co delaji v UK a to ze starter sety se prodavaji v supermarketech nebo v kazdem hrackarstvi, tak na tom neco bude. stejne tak by se distributor/prodejce mohl snazit hru/y propagovat na ruznych games conech, ale i turnajich v pc hrach a podobne, ale je mi jasne ze z omezenych financnich moznosti ceskych prodejcu to jednoduche neni... prakticky i samotne komunity v ruznych mestech by se mohli nejak snazit nalakat nove hrace at uz nejakym plakatkem ve skolach, nebo na mistech kde se mladi shlukuji, modelarskych shopech, atd, ale zase je to aktivita pro nic za nic a jsme cesi ;) hodne dobre ma tohle propracovana hra MtG... karticky v kazdym hrackarstvi nebo i trafice, novym hracum shitovej starter zdarma, dotovane turnaje v lokalnich hernach a podobne... mozna by nebylo spatne pripravit a nechat natisknout nejaky univerzalni plakatek zvouci k hrani nebo jen k cumende v lokalnich klubech/hernach kde by bylo misto na dopsani lokality, casu a podobne a tenhle letak by rozesilali nejvetsi cesti prodejci/distibutori svym zakaznikum s vyzvout at doplni udaje a vyvesi plakatky ve svem okoli... (jednoduche, ne moc nakladne, slozitejsi cast (navrh a tisk) zajisti prodejce/ditributor, lokalni klub jen rozmistni par plakatu)... u toho si myslim ze by se dalo zacit...

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že jedna varianta je dostat alespoň základní balení do knihkupectví/hračkářství - dneska už ve větších knihkupectvích prodávají bez problémů i deskovky, takže by se to tam dalo připojit a trochu z nouze vydávat za deskovku...

    Pak si myslím, že je důležité překonat ten ostych z barvení (české tutoriály třeba?) a najití spoluhráče (to už je těžší, protože je samozřejmě obtížné motivovat hráče k tomu, aby o sobě zveřejňovali údaje a pak je udržovali aktuální - což by byla nejjednodušší cesta pro nějakou wargamingovou sociální síť...)

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavé body a kdyby u nás všechno z toho bylo možné, bylo by to skvělé. Takové balení starter setu vidět třeba za výlohou knihkupectví nebo vůbec klasického obchodu s modely by nebylo špatné.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak já si pamatuji svého času starter Warhammeru v místním hradeckém knihkupectví, kam jsem ho chodil obdivovat (a nemohl si ho dovolit :D). Každopádně myslím, že to je o vlastní práci distributora a domluvě - deskovky už tam často mají, takže k wargamingu mít principiálně odpor mít asi nebou...Je samozřejmě pravda, že Ogří Doupě si teď pod novým majitelem teprve sedá - ale časem by to byl pro něj logický krok (myslím, že nemá cenu mluvit o jakýchkoli jiných českých distributorech wargamingových her, než je Ogří Doupě).

    OdpovědětVymazat