středa 10. února 2010

Pololetní výsledky GW

Dneska se zaměřím na výsledky Games Workshop za 1. polovinu ročního zúčtovacího období této firmy, která skončila 29. listopadu loňského roku (výsledky se objevily samozřejmě až ke konci ledna). O tomto tématu jsem se zmiňoval už před měsícem, ale teď bych se na něj rád podíval podrobněji vzhledem k oficiálním materiálům.
Nejprve se podívejme na tržby za toto období (6 měsíců) v porovnání s obdobím o rok dříve. Ty zrostly o 1,3 miliony liber na 62,5 milionu liber. Pokud se však tržby převedou na stálou měnu (očištění zejména o kurzové výchylky), tak ovšem příjmy GW o 2,7 milionu liber klesly! To ovšem vzhledem k všude zmiňované finanční krizi není zas tak špatný výsledek. Co je významnější, je výrazný nárůst zisku před zdaněním z 3 milionů liber na 7,9 milionů.
Zajímavé je i zhodnocení, jak toho bylo dosaženo. Je vyzdvihován růst v Austrálii (o tom dále), otevření nových hobby center (s jedním obsluhujícím člověkem). I lepší práce v továrnách. Stejně tak je ceněn nový online obchod a podmínky pro maloobchodníky.
Důležitý je i na konci zmíněný fakt o vývoji libry, která oslabila o 8,4% vůči americkému dolaru a o 10,1% vůči euru ve srovnání s minulým obdobím, což vysvětluje onen propad v tržbách ve stálých cenách.
Pro nás zajímavé jsou prodeje ve stálé měně v jednotlivých oblastech. Prakticky všude krom Austrálie zaznamenalo GW propad tržeb, byť relativně mírný (z velké části způsobený zřejmě spíše propadem libry, než zájmu). Nejvýraznější změna byla v oblasti kontinentální Evropy (kam sice my přímo nespadáme, ale máme to za humny) a to z 17,8 milionu liber na 15,3 milionu liber. Je si třeba uvědomit, že toto je oblast, kde je zastoupeno právě silně posilující euro.
Nárůst také zaznamenaly jiné oblasti podnikání (Black Library, Warhammer World či Forge World) o lehkých 0,1 milionu liber na 4,5 milionu. To značí, že si tyhle "bokovky" vedou docela dobře.
Celkově tak lze uvést, že na současné poměry se GW nadále rozvíjí a pokud se situace nezmění, tak lze v budoucích letech očekávat vyšší růsty tržeb, jak se budou ekonomiky rozvinutého světa (kam prodává GW zejména) pomalu vzpamatovávat.

P.S. Do jaké oblasti spadá ČR se mi zjistit nepodařilo.

Žádné komentáře:

Okomentovat