středa 18. listopadu 2009

GW a Blood Bowl

Dnešním příspěvkem bych se chtěl ještě trochu vrátit k problému GW a jeho výhružek fanouškovským stránkám hry Blood Bowl. Jak to tak vypadá, vše opravdu souviselo s ochranou autorský práv, které jsou zřejmě u téhle hry dost nahnuté. Dnes například web Tabletop Gaming News komentuje převzatý příspěvek z jiného fóra, který upozorňuje, že GW zvažuje přerušit vývoj nové edice pravidel pro Blood Bowl.
Důvodem přitom není nic jiného než to, že některé společnosti, bez licence, zcela nepokrytě tvoří miniatury, které pro tuto hru GW zatím nevydalo (popř. upravují ty stávající). Což se samozřejmě téhle britské firmě nelíbí. Proto vyhrožuje například i úpravou pravidel tak, aby znemožnila hraní tzv. hvězdných hráčů, jejichž figurky v nabídce GW z velké části nejsou a které vytváří právě ony "cizí" společnosti.
Je vcelku logické, že se GW snaží bránit, otázkou je, zda mu to bude něco platné, pokud nezasáhne jediným, z mého pohledu, účinným způsobem a to vydáním jednat nových pravidel, tak i modelů. Protože konkurence už má celkem hodně našlápnuto na to, aby ji šlo zastavit pouze právní cestou nebo silovými prohlášeními.

P.S. Podobná situace přitom nastává i u jiných her a zdá se, že GW je z hlediska vlastnických práv/pozice na trhu pod dost velkým tlakem (což je možná jeden z důvodů, proč se poslední dobou poněkud zrychlilo vydávání nových pravidel/modelů, čímž GW sleduje udržení si větší věrnosti u hráčů, kteří už nyní mají na výběr ne z pár, ale několika desítek kvalitních výrobců miniatur/tvůrců pravidel).

Žádné komentáře:

Okomentovat