pondělí 9. listopadu 2009

Copyrightová politika GW

Jak jsem slíbil, ještě se vracím k případu zásahu Games Workshop vůči další stránce spravované jejími fanoušky. Následující text bude obsahovat nějaké ty právní odbočky (samozřejmě psané normálně čitelnou formou), bohužel nejsem právník, takže je zcela objektivně nemohu posoudit, takže je berte lehce s rezervou.

Jedna strana mince
Jak všichni víme, GW občas zakročí proti fan stránkám, které příliš zasahují do jejích autorských práv. Vcelku oprávněně to mezi fanoušky budí podráždění, protože GW jim ničí často mnoho let budované komunity a jimi sdílené/vytvářené materiály (teď nemyslím kopie codexů atp.).

Druhá strana mince
Na druhou stranu je však pravda (což jsem si do nedávna vůbec neuvědomoval), že GW prostě musí chránit svá autorská práva, nejen z hlediska aktuálních zisků. Jde tu o to, že pokud by firmy (obecně!) nevystupovaly proti "zneužívání" svých autorských práv, přišly by o ně. Nevím, zda to tak funguje ve většině světa, ale na trzích, které zejména GW zajímají, "bohužel" ano.

Hrana reality
S ohledem na rozvoj internetu a jistou přeměnu společnosti jeho vlivem se asi z dlouhodobého hlediska nejedná o udržitelnou cestu. Jak už lze vidět třeba u hudby a videa, jakmile se jednou hráz protrhne, už "pohromu" jen tak něco nezadrží. I producentům hudby a videa začíná být pomalu jasné, že ně vše předepsané právem je obecně vynucovatelné a že jim to akorát přináší další a další problémy. Aby tak ochránili své zisky, jsou nuceni přejít na alternativní distribuční kanály a slevovat ze svých (někdy ano, někdy ne) astronomických zisků. V budoucnosti tak i GW zřejmě bude muset slevit či najít alternativní informační kanály. Samozřejmě, pokud se v tomto ohledu dříve nezmění legislativa, to je ale v českých podmínkách spíše nepravděpodobné, snad jen na nějaký ten pokyn z Bruselu.

Strategie GW ohledně práv
Přestože je GW mnohými považováno za ďábelskou firmu, přeci jen částečně vychází vstříc svým fanouškům. Na svých stránkách má už mnoho let dokument o používání jejích značek a duševního vlastnictví, kde se člověk může dočíst řadu docela zajímavých věcí. Třeba i to, jak se vyhnout restrikcím ze strany GW.
Je tu samozřejmě uvedena velká spousta rad, omezení a doporučení ohledně toho, jak postupovat, z nichž pro naše podmínky (tj. vytváření a provozování stránek) jsou zajímavé zvláště tyto:

  • V názvu stránek se nesmí používat žádné slovo spadající pod copyright (což je třeba případ zmiňovaných stránek o Blood Bowlu) - tedy žádné warhammer40000.cz a podobně
  • Na stránkách by měl být odkaz na to, že se nejedná o žádnou oficiální prezentaci od GW (+ také copyright - to vše lze už připravené stáhnout ze stránek GW)
  • Stránky ani nesmí vypadat jako kopie oficálních stránek GW, aby nedošlo ke zmýlení návštěvníka
  • A spousta další věcí, z nichž pár je popravdě nerealizovatelných....
Samozřejmě staré stránky mnohé z těchto základních věcí nesplňují. Nový web (Wargaming.cz) tak má štěstí v neštěstí (těch druhých), že jsem se dostal k tomuto dokumentu dřív, než jsem stačil nesplnit několik zásadních věcí. Teď tak můžu jen lehce poupravit plány a dále ještě snížit riziko, že GW někdy v budoucnu zasáhne i proti tomuto webu.

Nevím, jak moc byl tento text záživný. Nakonec se tak moc nevěnoval jednotlivým reakcím z fóra (byť ty zásadní názory byly právě v úvodu obsaženy). Kdo si chce přečíst víc, tak mu doporučuji navštívit stránky Tabletop Gaming News (a jejich sekci Talk), kde najde podrobnosti. Na základní pochopení akcí GW však snad tento text stačí.

1 komentář:

  1. ahoj ohledně copyrightu nebo resp. autorských práv je to jednoduchý. pokud vyrábí dokumentaci a modely tak zvlášť u modelů (fyzické věci) se dá snadno prokázat že někdo něco okopíroval nebo vytvořil jako hodně podobné. pokud jde o dokumentaci tak překlad by měl být autorizován na druhou stranu pokud je poskytován zdarma tak to většinou firmám nevadí.

    možná je škoda že gw nedělá oficiálně českou verzi wh40k nebo to nějak nesponzoruje přes nějaké místní zastoupení. na druhou stranu vzhledem k velikosti trhu (i se slovenskem) se tomu zas nedivím že je to nějak nevzrušuje. každopádně jejich dílo je jejich dílo. jak by se tobě líbilo kdyby ti někdo dva roky tvé práce někdo znárodnil a hodil na webu?

    OdpovědětVymazat